Friday 28 August 2015

Stok Sambal untuk mudahkan Umie Memasak

Assalamualaikum dan Halloooo Selasa ni Umie dah mula keje. Jadi Umie gigih menyediakan bahan untuk mudagkan Umie memasak. Umie target nak bawe bekal ke opis. Nak berbento. In shaa Allah... Di bawah ni sambal yg Umie dh masak siap². Bila nak masak sambal ke,asam pedas johor ke,masak tok kiah ke, masak apa² jala yg libatkan cili untuk ditumis, Umie cedok jela cili ni... Pastu tambahla sos dan apa² yang patut... Jimat masa. Tak payah dah nak kena potong cabai,rebus,buang biji,blend setiap kali nak guna... Masa menumis pon jimat.

Thursday 27 August 2015

Beriadah Bersama di Taman Bandar,Kuantan

Assalamualaikum dan Halloooo Ni sebenarnya kejadian semalam... UmieWalid bawak Damia dengan Irsyad ke Taman Bandar. Sebenarnya nie lebih kepada teman Walid untuk berjogging.Walid dengan misi ingin kembali kurusnya... Sejak Umie sarat pregnantkan Irsyad, Walid turut berselera makan. Apa Umie teringin Walid turut sekali makan... Kalau tak pregnant pon UmieWalid memang suka makan...hihi.. Ok² jom layan gambar riadah 4 sekeluarga ni ye.
Sekian.... Cerita Umie..

Sunday 23 August 2015

Masak Lemak Kulat Sisir 1st Time Punye

Assalamualaikum dan Halloooo Umie tak pernah masak kulat sisir ni. Beli pon tak pernah. Ni kira 1st time masaklah ni. Kulat nie jumpa masa UmieWalid gi beli stok ikan untuk memasak kat Pasar Ikan Segar Beserah. Beli jelah sebab sepanjang 5 tahun kawen xpernah jumpak lagi... Rm5 sikit je sebab mase beli tu die basah lagi. Balik umah Walid keringkan 2x pastu simpan. Tunggu Walid off pulak baru Umie masak. Jom layan resepi dengan gambar jela ye. Masak Lemak Kulat Sisir Kulat dalam 2cawan Bawang merah 2-3biji - tumbuk Cabai melaka ikut pedas - tumbuk Kunyit hidup seinci - tumbuk Ikan bilis - tumbuk Serai 2 btg - ketuk Udang - agak² 15-20ekor Santan 1/2 kotak Air secukupnya. Garam
Air tu bagi cukup² tenggelam kulat ja. Jangan lebih jangan kurang.
Campur kulat dengan semua bahan yang ditumbuk. Masuk sekali serai tadi tu. Biar didih dalam 20minit. Agak2 kulat dh lembut boh udang. Pastu boh santan. Dah melegak boh garam. Siap.

Saturday 15 August 2015

Kini Kembali..hihi

Assalamualaikum dan Halloooo Pejam celik pejam celik dah bersawang blog Umie ni...huhu. Alhamdulillah tempoh berpantang Umie pon berjalan lancar. Selamat semuanya. Nanti Umie up cerita tentang kelahiran Kakyong dan Baby I... Hari ni secara rasnminya Umie nak umumkan siapa baby I???? Pada 10.6.2015 jam 1.25p.m Umie yg ditemani Walid di sisi selamat melahirkan seorang lagi khalifah Allah, MUHAMMAD FATHURRAHMAN IRSYAD seberat 3.88kg secara normal dengan bantuan 2 org jururawat pelatih bahagian perbidanan... Alhamdulillah.. Menitis air mata UmieWalid menyambut kelahiran Irsyad. Kakyong kat Taska tak tau lagi ni. Kalau tau mesti hepy sebab dia yang bersungguh nak baby. Ok. Kisah Damia dengan Irsyad nanti Umie cerita sikit demi sikit ye. Tapi kena dapat kebenaran Walid dulu lah...hihi. K...bye...