Friday, 10 March 2017

Selamat Hari Guru :: Bekas Pensel :: Kedai Umie

Assalamualaikum, Halloooo



Alhamdulillah setelah lama mencari gambar akhirnya berjumpa...
Bila dah berjumpa bercinta pulak nak mengeditnya...
Bila dah diedit berhabuk pulak tunggu nak diupload....

Akhirnya hari nie dapatlah sedikit runag dan peluang untuk update...

Nie sebenarnya projek 2016.
Sempena hari guru....

Alhamdulillah dapat siapkan untuk anak dara Umie bagi ke Ticers dia...
Tahun lepas tak dapat Umie nak open order..
Sebab terlalu sibuk, tak terkejar dengan Si Hero Boolat Umie...
 Tahun nie kalau ade yang menempah in Shaa Allah Umie cuba laksanakan...

Plannya Umie nak sediakan yang ready made dahulu...

Jom tengok pictures dulu ye....


Nie rupa Pencil Case Tu...
Hand Made 100% tau...




 Nie bahagian zipnya....
Boleh request kalau nak zip lain yang lebih besar atau bercorak.



Untuk Ticer Ierah



Yang nie untuk Ticer Ma.



Yang ini untuk Ticer Zue, Kakyong request nak letak patch leopard tue..



Yang nie Ticer Kelas Kakyong, Ticer Yaya.



Yang nie Umie pon tak pasti betul ke tak ejaannya, Untuk ticer Ha.



Ticer Ukhti.



Semua sekali dah siap, tunggu masuk plastik je...



Bawah nie pembantu Umie bantu masukkan dalam plastik.
Untung ade pembantu yang setia...
Alhamdulillah....







Untuk tempahan boleh hubungi Umie
019 9799954 
Harga bermula daripada RM10.


Tuesday, 28 February 2017

Sup Ketam Yang Mudah tapi Sedap...

Assalamualaikum, Halloooo

Amboiiiii... Lama Umie tak muncul kan...
Hari nie just nak share satu resepi yang simple
Tapi kami sefamily memang sangat suka
Tambah-tambah Kakyong..

Sup ketam.
Mudah je nak buat dia yang penting ada watak utama
Iaitu ketam....



Bahan yang diperlukan.....

3 ekor ketam (bunga/renjong) disiang bersih
1Sup bunjut
Tomato
Karot (tapi Umie tak letak)
Ubi kentang (tak letak jugak)
Daun sup
Daun bawang
Halia
Air secukupnya

2 Ulas Bawang merah dimayang *
2 Ulas Bawang Putih dimayang *
Sedikit minyak untuk menumis *



Ketam yang dah siap siang dan dibersihkan



Cara memasak.........

Masukkan air, halia dan sup bunjut ke dalam periuk.
Kemudian masukkan ketam ke dalam periuk yang tadi
Pastikan air dah hampir mendidih baru masuk ketam nye
Dalam lima minit masukkan pulak tomato
Biar mendidih sekejap atau nampak ketam masak masukkan
pulak daun sup dan daun bawang.

Di dalam kuali berasingan tumis bahan bertanda * tadi hingga naik bau.(Yang nie Umie selalu bagi garing sikit)
Kemudian curahkan ke dalam periuk sup ketam tadi...

Tadaaaaaaaa... Siap!!!!


Sup Ketam Mudah gaya Umie....

Selamat mencuba....

Info VIVIX Shaklee

Assalamualaikum, Halloo....
 Semoga kita semua sihat hendaknya...
Maklumlah keadaan di luar berjerebu...
Allah sedang menguji kita.....
 Jangan lupa minum air banyak...
 Kurangkan aktiviti luar...
dan kalau boleh tak payah buat aktiviti luar pon tak pe..
Dok dalam umah tengok tv je....hihihi
Oklah...Hari nie Umie nak share info tentang VIVIX Shaklee...
Mesti ramai yang dah tau, tapi saje nak baitau lagi untuk mereka yang masih nak tau...hehe
Dan mulai petang ni jugak Umie nak bergigih untuk menghidupkan KEDAI MAYA Umie nie (salah satunya lah) Dan di setiap petang untuk beberapa kali petang ni akan ade update tentang INFO PRODUK SHAKLEE sahaja.. Mohon jangan menyampah... HAHAHAHAHAHAHAA...







Untuk yang Ingin bertanya tentang sebarang Produk Shaklee boleh hubungi Umie.



ROIMAH BINTI IDRIS
ID:1017445
Tel : 019 9799954
PageKedai Umie
IG : kedai_umie
Pengeposan ke seluruh Malaysia




Untuk semua pelanggan yang membeli dengan Kedai Umie, anda akan diberikan khidmat nasihat yang diperlukan secaraPERCUMA!!!!!!!

Sekali anda membeli dengan kami, pasti anda akan berpuas hati dan kembali lagi.....

Tuesday, 17 January 2017

Zoo Kemaman : Part 5

Assalamualaikum, Halloooo

Last........
Nie betul-betul last story about Zoo Kemaman...



Kalau tak salah, nie Kakyong tengah tengok buaya.
Tak banyak sangat pon buayanya...









Yang nie tengok turtle lagi..... Besar sikit yang sini... 



Tengok tue..... Kalau bab bergambar memang nombor satu...



Burung, ke ayam?????



Kasi zoom sikit....



Nie Kakyong teruja.... Pertama kali tengok live....
It's OWLY



Garangnye muka die.....



Paruh die pon tajam... Memang tak bagi Kakyong dekat, takut dipatuknya nanti.



Habis di kawasan haiwan-haiwan tue....
Kami bergerak ke kawasan kolam air nie plak...



Koalm die tak bersih sangat. Tapi ramai jugak yang mandi lepas kitorang beredar...



Kakyong dah merengek nie, nak mandi jugak... Memang Walid tak bagilah...
Lagi pon takde bawak baju spare...



Muka protes.... Siap merajuk nie....



Tengok jelah kolam tue kakyong ye...... 



Masa nak balik, Walid offer Kakyong gi celop kaki dalam air..
Jadilah kan, tu pon die dah cukup hepy..




Nie kalau cakap nak gi kemaman sah-sah die akan ajak ke sini....
Nak gi zoo...

Kalau pergi sekarang rasanya lagi meriah kot, sebab Irsyad pon dah paham...


OK. Bye....




Friday, 30 December 2016

Zoo Kemaman : Part 4

Assalamualaikum, Halloooo

Ketemu lagi.... Hihi...
Sambungan dua parts terakhir untuk Kisah Zoo Kemaman...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
****
*
*
*
*
*
*
*

Lepas tengok Orang Utan di tengah-tengah panas lit-lit tue kami pon beredar ke sini...
Nyamannye rasa kat kawasan nie....
Redup... Angin sepoi-sepoi...
Pokok kat area nie agak besar-besar.....



Tengok tue haaaa... Siap ada Wakaf lagiii... (tempat Umie dikenali sebagai pangkin)
Rezeki sangta sebab mase kitorang sampai nie takde orang.
Jadi dapatlah melepaskan lelah menapak tadi...



Nie kat sebelah Wakaf tue, ade tempat luncur air nie...
Tapi terbiar je... Air kolamnya pulak hitam legam...
Memang mengerikan... Sebab takut jugak tiba-tiba ade lak En Sawa Batik kuar daripada situ kan...
Pendek cerita so scary lah...Huhu.



Nie Si Boolat Umie... Masa nie tak pandai bejalan lagi...



Nie KAMI.... Ber4 lagi...
Dan Alhamdulillah for now being.... 



See????? Dah start nangis dah die....




Nie katarea burung.... 
Dah dekat dengan tempat mula-mula turun train tadi...
Burung dalam sangkar semua nie... 
Teruja Kakyong sebab ade macam birds yang Acue pelihara katanyeee.... 



Nie plak Mr Turtles' Area....
Tapi penghuninya tiadak pulak kelihatan di dalam gambar ni... Kikiki



Look at the small hand...
I love it.... Till Jannah....





Cantikkan...???
Kawasan orchid...



Lepas ni jommm bergerak ke kawasan sebelah pulak.... 
Kawasan yang ade waterfall...
Not bad...... Cuma tak bawak baju, jadi tak mandilah....




To be continued....................................