Sunday, 6 January 2019

Terkena Minyak Panas !!! Apa Perlu Buat ???

Assalamualaikum, Halloooo

Wanita dan minyak panas jarang boleh dipisahkan.
Siapa setuju dengan Ummie? Angkat tangan.
Terutama yang jenis 'kai masak' dan 'kaki makan di rumah'.

Semahir manapun kita memasak, tidak kiralah kaum wanita mahupun lelaki,
kita pasti tidak dapat mengelak daripada terkena minyak panas.
Kemalangan kecil di dapur seperti ini amat biasa.
Ummie selalu jugak terkena.
Kadang-kadang goreng telur pon boleh jadi jugak kan.

Kebanyakan kita tak tahu dan panik bila terkena minyak panas.
Macam tulah Ummie pon.
Cepat-cepat ambil tuala dan sapu.
Memang melecetlah lepas tu. Huhu.

Nie Ummie nak share kaedah tradisional untuk
meredakan kesakitan dengan segera sebelum ke Klinil / Hospital.

LIDAH BUAYA
Ambil lendir daripada daun lidah buaya nie dan campurkan bersama buah manjakani yang dah ditimbuk lumat.  Kemudian sapu pada bahagian yang terkena minyak panas (terkena air panas pon boleh)



KAPUR SIRIH
Ambil kapur sirih yang tok kita guna untuk makan tue, sapu di bahagian kulit yang melecur.
Biarkan sampai kapur tue kering.  Buat banyak-banyak kali pon takpa.
Nanti akan rasa sejuk je.. Petua ni bukan sahaja mengurangkan rasa sakit, tapi dapat mengurangkan lecur jugak.




SERBUK KOPI
Yang nie paling senang untuk penggemar kopi macam Ummie.
Ambil serbuk kopi dan letakkan di bahagian yang terkena percikkan minyak tadi (terkena air panas pon boleh)



PELEPAH PISANG
Ambil pelepah pisang sapukan di tempat yang melecur. Membantu melegakan rasa sakit dan elakkan daripada terkena air pada bahagian kulit yang melecur tadi.




UBAT GIGI
 Picit sedikit ubat gigi dan sapu di bahagian yang melecur dan biarkan sehingga kering.  Kulit pasti tidak akan mengelembung air.



TELUR
Pecahkan sebiji telur dan sapukan di bahagian yang melecur tadi.  Ulang berkali-kali sampai hilang rasa sakit.



TEPUNG
Lumurkan cepat-cepat dibahagian kulit yang melecur dengan berhati-hati.  Membantu agar kulit tidak melepuh.


Lepas nie bolehla cuba masing-masing ye.
Tawakkal kepada allah.
Jangan lupa baca Basm,alah dulu.

Sekian,
Ummiesharingiscaring.





KREDIT/SUMBER : Majalah Keluarga 
KREDIT/SUMBER GAMBAR : GOOGLE

Thursday, 3 January 2019

Dua Ribu Sembilan Belas aka 2k19

Hari ketiga 2k19 dah wei.
Baru nak menjelma.

Apa-apa pon semoga tahun 2k18 dan yang lepas-lepas merupakan suatu kenangan yang boleh memberi pengajaran, tauladan dan sebagai tanda aras untuk meningkatkan pencapaian kita dari pelbagai segi.

Ummie wish uols semua... GOOD LUCK.

Semoga tahun ini dipenuhi dengan kebwrkatan buat kita semua.

Hugs,
Ummie | Tokey Balm dan Madu

Sunday, 7 October 2018

Kembali...... Cak!!!

Assalamualaikum dan Salam Malaysia Baru..

Haaa...Tudiaaaaaa.
Sampai dah berkarat blog nie baru Ummie datang jenguk kembali..

Rasa sayang pulak nak stop.
Sebab dah mula😄

Disebabkan lama sangat tak bercerita. Tak tahu dah daripada mana nak mula.

Macam-macam nak dicerita.
Tapi tak tahu mana hujung mana pangkal nak mula.

Tapi Ummie tetap akan cuba. Share apa yang Ummie suka.

Uols jangan jemu sudahla....

Hugs,
Ummie EmaKama

Sunday, 6 May 2018

Jom Kita Mengundi!

Assalamualaikum, Halloooo

Lamanya Ummie 'Upgrade'.... 'Update' blog ye....

Sampai tak terpost satu hape pon...
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Sebenarnya Ummie dah tak terkejar masa yang sebenarnya...
Terlalu banyak nak share sebenarnya...

Since Ummie dah ada baby lagi, dah berpindah ke tempat abru lagi...
Dan kalau ada rezeki, berpindah lagi.....
Doakan ye korang..

Ummie stop update blog sendiri je.
Blog kawan-kawan lain still lagi Ummie jenjalan...

Ok, berbalik kepada tajuk asal.
JOM MENGUNDI.

Ummie, Walid and the gang dah mengundi.
Kami mengundi pos.
SYMP.
Ok tak boleh, ek pon tak boleh.
Tunduk dang hangguk jelah..

Apa yang penting nawaitu, kita nak memilih yang terbaik.
Selebihnya Allah lebih tahu.

Tak perlu nak boikot bagai...
kan....
Ape pon kita dok kalut berkempen, pumpang pumpang...
Keadaan still sama...
Bukan kita pon yang dicalonkan.

Buat setakat kewajipan kita sahaja..
Tak payah fenin-fenin nak fikir apa disebalik semua tue.


Pendek kata, JOM MENGUNDI,
JALANKAN TANGGUNGJAWAB KITA,
NEGARA KITA KAN DEMOKRASI.....


Sunday, 7 January 2018



MODE :

Update
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Upgrade
.
.
.
.
.
.
.